Je bent hier: Kos » Over Kos » Bezienswaardigheden Kos » Plataan van Hippocrates

Plataan van Hippocrates

De plataan van Hippocrates is de eikenboom waaronder, volgens de legende, Hippocrates (beschouwd als de vader van de geneeskunde) zijn studenten geneeskunde leerde. De boom is een plataan met een diameter van ongeveer 12 meter. Dit maakt hem tot de grootse boom van die soort in Europa.

De plataan van Hippocrates is de eikenboom waaronder, volgens de legende, Hippocrates (beschouwd als de vader van de geneeskunde) zijn studenten geneeskunde leerde.

De plataan van Hippocrates staat op Platía Platanou voor het oude kasteel en naast de Gazi Hassan Moskee, in het centrum van Kos-stad. De boom die nu te bezichtigen is is “slechts” 500 jaar oud, maar kan waarschijnlijk een afstammeling zijn van de originele boom uit de tijd van Hippocrates, zo’n 2400 jaar geleden. Over de jaren is de boom uitgehold en sommige takken moeten ondersteund worden met ijzeren stellages.

Hedendaagse tradities

In de zomer worden op deze locatie verschillende culturele festivals gehouden. Op vijf september, is het een gewoonte voor huisvrouwen om een oude en nieuwe lauwerkrans met bladeren van de plataan samen met andere planten mee te nemen naar de zee. De oude krans wordt in zee gegooid en de nieuwe (wat het begin van een nieuw jaar symboliseert) wordt aan de kust gelegd en overspoeld met veertig golven. De vrouwen keren dan terug naar de plataan van Hippocrates en klampen de boom vast. Ze hopen dan op kracht en een lang leven. In de tussentijd houden ze pannikins vast met zeewater en steentjes. In hun huis, hangen ze de lauwerkrans om een altaar en gebruiken ze het water om het regenwater mee te besproeien.

De stellages die de takken van de plataan van Hippocrates moeten dragen Een deel van de Hippocrates Plataan

Boek een vakantie

Een vakantie naar Kos kan bijvoorbeeld geboekt worden via de onderstaande (online) reisbureau's:

PalmboomSunweb
Super verzorgde vakanties naar Kos

FerioFerio
Voordelig op reis naar Kos

Arke.nlArke
Zonvakanties naar Griekenland, Kos

BeachmastersBeachmasters
Jongerenreizen naar Kos

Of maak gebruik van onze vakantietool om makkelijk en snel reizen te vergelijken!