Je bent hier: Kos » Over Kos » Geschiedenis Kos

Geschiedenis Kos

De geschiedenis van Kos De geschiedenis van Kos gaat een stuk terug in de tijd. Op Kos leven namelijk al langere tijd mensen en de geschiedenis begint in het zogeheten "Neolithicum". Deze periode begon omstreeks 11.000 voor Christus. Maar pas vanaf ongeveer 1600 voor Christus kwamen de Minoers op Kos. Deze Oudgriekse beschaving bestond al vanaf 3500 voor Christus, met Kreta als centraal middelpunt.

Nadat dit rijk was gevallen vestigden verschillende andere bevolkingsgroepen zich op Kos totdat Kos zich omstreeks 700 voor Christus aansloot bij de Dorische stedenbond. In het jaar 411 voor Christus veroverden de Spartanen de hoofdstad: Astipale. De bewoners vluchtten en stichtten de stad Kos. Kos sloot in 333 voor Christus een verbond met Alexander de Grote. Het rijk maakte toen deel uit van het Macedonische Rijk.

Romeinse Tijd

Kos kwam in het jaar 30 voor Christus in handen van de Romeinen na verschillende oorlogen met de MacedoniŽrs. Het eiland ging toen deel uit maken van de provincie Asia. Het Romeinse Rijk werd opgesplitst en Kos kwam Ėsamen met andere eilanden- in de handen van de Byzantijnen. Kos had tijdens deze tijd (tussen 330 en 1204) last van invallen van vandalen, goten, slaven en Arabieren. Het eiland is meerdere malen geplunderd geweest.

Kos kwam in het jaar 30 voor Christus in handen van de Romeinen na verschillende oorlogen met de MacedoniŽrs. Het Romeinse Rijk werd opgesplitst en Kos kwam Ėsamen met andere eilanden- in de handen van de Byzantijnen.


Turkse Tijd

In de regeerperiode van de Turkse sultan Seleyman de Grote viel de Dodekanesos, de eilandengroep, in Turkse handen. Het eiland werd een vorm van zelfbestuur gegeven en de Orthodoxe kerk werd geaccepteerd. Toen de eilandbewoners meerdere keren in opstand kwamen tegen het Turkse regime, werd het bestuur steeds minder effectief. Verschillende landen hielpen de bewoners bij hun onafhankelijkheidsstrijd. Toch kwam Kos weer onder invloed van de Turken na een ruil met het Griekse eiland Evia.

Kos in de Eerste Wereldoorlog

In mei 1912 zetten de Italianen voet aan wal op Rhodos. De bewoners van Kos waren eerst enthousiast omdat hen beloofd was dat de Dodekanesos weer in Griekse handen kwam. Echter, in 1920, maakte de Italianen van de hele Dodekanesos een Italiaanse provincie.

Kos in de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers Kos. De Duitsers waren anders dan de Italianen: een stuk barbaarser. De Joodse inwoners van Kos werden afgevoerd naar concentratiekampen. Na een inval van Groot-BrittanniŽ viel Kos in Britse handen. Uiteindelijk, op 7 maart 1948 vond het weerzien met Griekenland plaats.

Een korte tekening met een deel van de geschiedenis van Kos Ondanks de bruisende geschiedenis, is Kos vandaag net als ieder ander land.

Boek een vakantie

Een vakantie naar Kos kan bijvoorbeeld geboekt worden via de onderstaande (online) reisbureau's:

PalmboomSunweb
Super verzorgde vakanties naar Kos

FerioFerio
Voordelig op reis naar Kos

Arke.nlArke
Zonvakanties naar Griekenland, Kos

BeachmastersBeachmasters
Jongerenreizen naar Kos

Of maak gebruik van onze vakantietool om makkelijk en snel reizen te vergelijken!